Hos Tornahem finns nu världens enda bostad utrustad med dynamisk belysning. Här simuleras naturligt morgon-, dags- och skymningsljus med hjälp av specialbyggda LED-lampor, som enligt ett datorstyrt schema efterliknar en dag i mitten av april. 

Ljuset påverkar oss oerhört mycket. Får vi rätt typ av ljus vid rätt tillfälle är vi piggare och orkar mer på dagarna och sover bättre på nätterna. Men det får vi sällan eller aldrig under vinterhalvåret, säger Thorbjörn Laike, ljusforskare och professor i miljöpsykologi vid Lunds universitet. 

Tänk att vakna till den stigande vårsolens sakta tilltagande gryningsljus. Varje morgon, året om, i ditt eget hem.

Det vita ljuset – som ger en biologisk blockering av hormonet melatonin och ökar produktionen av kortisol får oss att piggna till – är sedan som starkast under de mest aktiva timmarna på dagen. Framåt eftermiddagen och kvällen blir ljuset allt varmare och rödare. Då startar melatoninproduktionen igen och det blir lättare att koppla av och sedan sova gott.

I trerummaren på Vipeholmsvägen i Lund har stora, kvadratiska LED-armaturer i taket. De är nästan som synvillor och kan misstas för ljusbrunnar eller mjölkvita takfönster. Den effekten uppstår just för att lamporna skapar ett naturligt dagsljus. Det är det ljuset, med sina växlingar över dagen, som vi behöver för att må bra. I synnerhet under den mörka årstiden. 

Lägenheten har försetts med dynamiskt ljus i samarbete med Lunds universitet och företaget Brainlit på IDEON, som levererat tekniken. 

Dynamisk belysning är inte nytt i sig. Det började inom djurhållningen för höns och kor som går inomhus och har sedan fortsatt med vårdmiljöer som neonatalavdelningar och ålderdomshem. Det har också installerats på en del arbetsplatser och konferensanläggningar. Men det här är första gången någonsin det provas i en boendemiljö. 

Ljusdynamiken är datorprogrammerad, men systemet tillåter obegränsade möjligheter till personliga inställningar efter behov. Till exempel starkt vitt punktljus för läxläsning eller hemmajobb kvällstid, eller varmt och dämpat i tv-hörnan samtidigt som ljuset flödar klart och vitt över köket i den öppna planlösningen. Lamporna är specialbyggda och innehåller vardera en vit och en röd lysdiod som ger ett helt flimmerfritt, naturligt ljus.